Welkom
'In de Afrikaanderwijk zijn wij veel culturen rijk...' is de eerste regel van het lied dat kinderen uit de wijk weleens zingen bij officiƫle gelegenheden. Dat de volwassenen uit die culturen niet vanzelfsprekend met elkaar omgaan in deze wijk is een gemiste kans. Daarbij speelt een rol dat veel mensen niet taalvaardig genoeg zijn om zich vrij te uiten in het Nederlands. Ook de politieke gebeurtenissen van de laatste jaren hebben niet bijgedragen aan saamhorigheid op wijkniveau. Veel grote steden proberen beleid te ontwikkelen om de verschillen weg te werken. De meeste projecten, zoals dialogen en debatten veronderstellen van de deelnemers een grote taalvaardigheid en assertiviteit. De vraag is of sommige projecten hun doel voorbij schieten omdat het verschillen benadrukt en het wij-zijgevoel versterkt.
Bij activiteiten op wijkniveau ligt vaak een grotere kans om bewoners met elkaar in contact te brengen. Niet de ideologische verschillen tussen groepen staan daarbij centraal, maar de concrete gemeenschappelijke belangen van wijkbewoners.

Het spel op deze website is een bewonersinitiatief dat in iedere wijk in Nederland toegepast kan worden. De Afrikaanderwijk was de proeftuin voor het ontwikkelen van een methode waarbij bewoners van verschillende culturen met elkaar aan tafel zitten en met elkaar praten over de gemeenschappelijk en alledaagse dingen van de wijk.

1.